SILVIARAH KELETRA

"Egyetlen út vezet a boldogsághoz: a szeretet útja, és ez az út - bár sokszor megfeledkezünk róla - a saját lelkünk és testünk elfogadásával
és odaadó gondozásával kezdődik." 
Silviarah

A TÁNC SZÁMOMRA

A mozgás művészete számomra egyenlő saját belső világunk kinyilatkoztatásával. Lelkünk és szellemünk, valamint testünk egészségének alapja a bennünk áramló energia felismerése és irányítása. Ezt tanuljuk meg a tánc mozdulatai által, felszabadítva magunkban a gátakat és blokkokat, melyeket életünk korábbi szakaszában szereztünk.

A tánc hatására fejlődik önismeretünk, növekszik önbizalmunk, megsokszorozódik energiánk, ezáltal messze jobb lesz fizikai és szellemi teljesítményünk. Felszabadul tehetségünk, kihasználjuk kreativitásunkat, megszépülünk, megtanuljuk szeretni önmagunkat.

A hastánc alapköve a női szépség kifejeződése. Ez nem pusztán testi szintű, hanem első sorban szellemi és lelki szintű átlényegülés is. Minden a fejünkben és a szívünkben dől el, ott tudjuk felszabadítani magunkat az anyagi világ terhei alól, amiben a mozgás és a zene van segítségünkre. Ha rábízzuk magunkat egy jó tanárra, valamint a zene ritmusára és dallamára, akkor végig fogunk tudni menni a kiteljesedéshez vezető úton.

Ehhez szükséges: 

-türelem (magaddal szemben),
-önuralom (hogy csapongó lelki és testi vágyaidat uralhasd),
-kitartás (hogy ne add fel akkor sem, amikor nagyon nem megy),
végül pedig kell hozzá
-lelkesedés és
-megújulásra való igény.

Minden, amit itt felsoroltam, fejleszthető, nem kell ezekkel a tulajdonságokkal születnünk. Azon igyekszem, hogy segítselek az utadon.
A tanítással gondoskodok, segítek: oktatóként a tanítványaimnak, táncosként a közönségnek, nőként a többi nőnek, hogy a valódi szépség tudásának gyakorlatai, titkai soha ne vesszenek el. 

 

CÉLKITŰZÉSEIM

-test energetizálása
-művészi mozgás fejlesztése
-önbizalom építése
-lelki gátak feloldása
-kreativitás kibontása
-inspiráció adása
-szórakoztatás
-aktív kikapcsolódás - fittség

 

Igyekszem másoknak önbizalmat adni, szeretek örömet okozni, lelkesedést kiváltani új tanulnivalók iránt. A színpadon is első sorban különleges élmény nyújtása a célom, a közönséget szeretem felvidítani és meghatni, hogy érezzék az interakciót, az életszerűséget a táncomban. 

Szeretek nagyszabású dolgokat alkotni a táncban. Az a célom, hogy maradandó értéket közvetítsek. Célom az ősi keleti gyökereken alapuló táncokat ötvözni a nyugati stílusokkal és valódi, minőségi művészetként bemutatni a közönségnek.

Ezzel szeretnék mindenkinek reményt és új esélyeket adni az életében ahhoz, hogy kiteljesedhessen.


SZAKMAI UTAM

2004-ben kezdtem orientális táncot tanulni Budapesten. Előtte többször is kapcsolatba kerültem a jazzbalettel, valamint a néptánccal és a standard táncokkal iskolás koromban, de akkor még nem foglalkoztam velük komolyabban, mert zeneművészeti iskolában tanultam: énekeltem és zongoráztam. Zene nélkül azóta sem tudok meglenni: mindennapjaim részévé vált. Csak később ébredtem rá, hogy a zene és a mozgás nálam szervesen összetartozik: kirándulás közben énekeltem és dúdoltam, éjjelente pedig azt álmodtam, hogy táncolok és énekelek az embereknek. Idővel meg is találtam amire vágytam: a női szépség táncára.
2007-ben nyertem I. helyezéssel szólóban a III. Országos Hastánc Versenyen. Előtte profi csoportban már több országos és nemzetközi szintű hastánc versenyt is megnyertünk következetes oktatónknak és a csapatunkban lévő összetartásnak köszönhetően. Így szerettem meg a hastáncban a csoporttáncot, és annak ellenére, hogy a hastánc alapvetően szóló műfajként indult Egyiptomból hódító útjára, teljes lényemmel hittem abban, hogy a csoporttánc fogja felvirágoztatni a "női szépség táncát", ez fogja megadni a táncosoknak és a közönségnek is azt a nagyenergiájú, kollektív élményt, amit mindannyian átélni vágyunk életünkben: összetartozni a varázslatban, s eggyé olvadni a szépséggel, együtt, mindannyian szeretetben és akárhány stíluson és hangulaton át: ez volt az orientális csoporttánc számomra. 

 

2009-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán sportoktatóként, és ugyanitt kiegészítő tanfolyamon orientális táncoktatóként, de csak 2010-ben kezdtem el oktatni, mert mindent jól meg akartam tervezni és előkészíteni a tanításhoz, az óráimhoz, kurzusaimhoz.
A kövektező években számos versenyen kaptam a közönségtől és zsűritől is pozitív visszajelzéseket a táncommal kapcsolatban, főleg a koreográfiáim és a zene általi önkifejezésem váltott ki nagy hatást szakmai és nem szakmai körökben is. Ennek különösen örültem, mert első sorban mindig a közönségnek táncoltam, és fontosabb volt számomra az ő visszajelzésük, mint a zsűrié.

 

Ami mégis a legnagyobb hatást gyakorolta rám: 2012-ben I. helyezett lettem az Országos Minősítő Hastánc Versenyen profi szóló kategóriában, majd rá egy héttel a Madam Raqia Hassan Tiszteletére Rendezett Nemzetközi Profi Szóló Hastánc Versenyen Madam Raqia személyesen választott engem I. helyezettnek, és ezzel Kairóba, a világhírű Ahlan Wa Sahlan Orientális Táncfesztiválra való utazás és részvétel nyertesének is. Mérföldkő volt az életemben és soha nem fogom elfelejteni, hogy mit kaptam ajándékba ezzel a lehetőséggel, micsoda gazdag és fantasztikus élményrengeteggel térhettem haza Egyiptomból; olyan volt, mintha ott váltam volna valódi hastáncossá, megszületett bennem az az autentikus érzés, hangulat, stílus, amit a hastáncban itthon nem lehet megtanulni. Az ottani tánc mesterektől tanulhattam meg ennek a művészetnek az igazi technikáit és előadói értelmezését.

 

2013-ban megalapítottam az Oriental Body Arts oktatók közösségét a magas színvonalú keleti tánctanításért. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott hozzá a magyar hastánc-életből több neves táncos is.
Ugyanebben az időben ismerkedtem meg a port de bras műfajával, melynek mozgásanyagát a mai napig szívesen használom a táncaimban. Ez a műfaj annyira természetesen könnyed, légies, logikus, egyszerűen letisztult és mégis kreatív és ügyes, hogy teljesen beleszerettem. Jártam aikido edzésekre, argentin tangó, kizomba, salsa, samba, afrodance, balett, angol keringő kurzusokra, melyek nagyon sokat hozzátettek repertoáromhoz és kinyitották művészi alkotókészségem új ablakait. Ezt a varázslatot próbálom azóta hastánccal ötvözni.

 

2014-ben a Yalla Yalla Nemzetközi Orientális Tánc Bajnokságon yalla-professional szóló kategóriában II. helyezést értem el nagy létszámú nemzetközi zsűri előtt. Azóta tánc-csoportom versenyeztetésével foglalkozom, akik szép sikereket értek el az évek alatt amatőr és félprofi kategóriában is.
 

2014. óta a Hastánc Magazin elindítójaként igyekszem összetartani a magyar hastáncos közösséget.

Mind a mai napig fejlesztem stílusrepertoáromat és művészi kreativitásomat.